Bahan :
Pastri Rapuh
100 gm tepung gandum
50 gm lemak
2-4 camb air ais
1/4 camt garam halus
Inti
Adunan kek
50 gm tepung gandum
50 gm lemak
50 gm gula halus
1/2 camt serbuk penaik
1/2 camt esen vanilla
1 biji telur
2 camb jem strawberi/rasberi
Menyedia dan memasak
1. Timbang tepung dan lemak
2. Ayak tepung bersama garam ke dalam mangkuk adunan
3.Masukkan lemak ke dalam tepung. Potong lemak kepada ketulan kecil dalam tepung menggunakan pisau pelepa
4. Gaul ramas tepung dan lemak menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti
5. Buat lubang di tengah tepung, masukkan air ais. Gunakan pisau pelepa untuk menyatukan adunan. Gunakan hujung jari untuk menjadikan doh
6. Tutup mangkuk adunan dengan kain maslin. Rehatkan doh selama 10 atau 15 minit
7. Canai doh pastri setebal 2-3 mm
8. Terap doh dengan penerap pastri. Masukkan pastri yang sudah diterap ke dalam petitin
9. Menyedia adunan kek
a) Ayak tepung bersama serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan
b) Putar gula halus dengan marjerin/mentega sehingga kembang dan putih. Masukkan telur yang telah dipukul bersama esen vanilla sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati
c) Kaup dan balikkan tepung dengan menggunakan sudu logam hingga sebati
10. Menyediakan gadis mulia
a) Masukkan 1/2 camt jem ke dalam pastri. Letakkan 1 camb adunan kek ke atas jem tersebut. Hias dengan jalur pastri di atas adunan kek
b) Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah celcius atau gas regulo no.6 selama 10-15 minit hingga berwarna kuning keemasan
100 gm tepung gandum
50 gm lemak
2-4 camb air ais
1/4 camt garam halus
Inti
Adunan kek
50 gm tepung gandum
50 gm lemak
50 gm gula halus
1/2 camt serbuk penaik
1/2 camt esen vanilla
1 biji telur
2 camb jem strawberi/rasberi
Menyedia dan memasak
1. Timbang tepung dan lemak
2. Ayak tepung bersama garam ke dalam mangkuk adunan
3.Masukkan lemak ke dalam tepung. Potong lemak kepada ketulan kecil dalam tepung menggunakan pisau pelepa
4. Gaul ramas tepung dan lemak menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti
5. Buat lubang di tengah tepung, masukkan air ais. Gunakan pisau pelepa untuk menyatukan adunan. Gunakan hujung jari untuk menjadikan doh
6. Tutup mangkuk adunan dengan kain maslin. Rehatkan doh selama 10 atau 15 minit
7. Canai doh pastri setebal 2-3 mm
8. Terap doh dengan penerap pastri. Masukkan pastri yang sudah diterap ke dalam petitin
9. Menyedia adunan kek
a) Ayak tepung bersama serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan
b) Putar gula halus dengan marjerin/mentega sehingga kembang dan putih. Masukkan telur yang telah dipukul bersama esen vanilla sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati
c) Kaup dan balikkan tepung dengan menggunakan sudu logam hingga sebati
10. Menyediakan gadis mulia
a) Masukkan 1/2 camt jem ke dalam pastri. Letakkan 1 camb adunan kek ke atas jem tersebut. Hias dengan jalur pastri di atas adunan kek
b) Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah celcius atau gas regulo no.6 selama 10-15 minit hingga berwarna kuning keemasan
selamat mencuba! :)
No comments:
Post a Comment